Tylsyys keittiössä on todella helposti poistettavissa. Ruoanvalmistus on mielekästä ja rentouttavaa, erityisesti silloin kun työvälineet ovat kunnossa. Keittiöveitsi on työväline, joka on varmasti käytössä joka ruoanlaittokerralla. Veitsiä on paljon erilaisia ja erilaisiin käyttötarkoituksiin, mutta asia joka kaikkia yhdistää, on se että veitsen tulisi olla kunnossa, laadukas ja ennen kaikkea terävä.
Laadukaskaan veitsi ei pysy ikuisesti terävänä. Mutta hyvän ja laadukkaan keittiöveitsen ominaisuus onkin se, että sen saa teroittamalla taas kuntoon ja myös se, että laadukas veitsi on helpompi pitää terävänä. Veitsen säännöllisen huollon ja teroituksen avulla pidennät työvälineiden ikää mutta oikeanlaisella säilytyksellä vältyt ylimääräisiltä huolloilta. Kun veitset säilytetään niille tarkoitetuissa veitsitukeissa, pysyvät ne pidempään terävinä. Kaunis saarnista valmistettu veitsitukki on upea sisustuselementti keittiön työpöydällä. Tai veitsitukki keittiönlaatikossa pitää työvälineet ojennuksessa. Ja hei, muistathan aina pestä veitsesi käsin sillä tiskikoneessa pesu on ehkä pahin veitsen tylsyttäjä!
Monet ammattilaiset teroittavat keittiöveitsensä säännöllisesti joko ennen tai jälkeen jokaisen käyttökerran, tällöin veitsi ei pääse tylsymään eikä myöskään pyöristymään. Käytit sitten mitä teroitusvälinettä tahansa, muista aina teroituksen jälkeen puhdistaa ja kuivata veitsi huolella.
Mutta miten ja millä teroittaa veitsi? Yhtälailla kuin veitsiä on erilaisia, myös teroittimia on monia.
Timanttipuikko on eniten ammattilaisten käytössä, mutta se sopii erinomaisesti myös kotikeittiöön. Puikko on valmistettu pinnoittamalla teräksinen puikko teollisuustimanteilla. Puikolla teroittamiseen tarvitaan vain muutama veto vuorotellen särmän molemmin puolin. Veitsen terä asetetaan 20 asteen kulmaan timanttipuikkoa vasten ja vedetään erittäin kevyesti veitsen terän tyvestä kohti kärkeä.
Teroituskivellä teroitat keittiöveitset perinteiseen japanilaiseen tapaan, edestakaisella liikkeellä kiveä vasten. Kivi on kaksipuoleinen – karkeampaa puolta käytetään veitsen reunan palauttamiseen alkuperäiseen muotoonsa ja hienompaa puolta taas veitsen reunan kiillottamiseen. Teroituskiven mukana tulee myös pyöristysleikkuri epätasaisten pintojen tasoittamiseen sekä kulmaohjain joka pitää terät täydellisessä kulmassa teroittimen suhteen. Veitsen teroituskulma on yleensä kerrottu veitsipakkauksessa.Myös kivi on hyvä pitää kunnossa silottimen avulla. Ja muistathan liottaa kiveä ennen käyttöä noin viiden minuutin ajan.
Kolmiosainen ergonominen veitsenteroitin on helppokäyttöinen ja taittuvan varren ansiosta myös helppo säilyttää. Teroittimella (1) valmistellaan veitsi teroituskintoon, (2) teroitetaan ja palautetaan veitsen v-muoto sekä (3) kiillotetaan terä.
Ehkä yleisin ja monesta kotikeittiöstä löytyvä veitsen teroitusväline on perinteinen veitsenteroitin. Perinteisen veitsenteroittimen teroituskulma on helposti säädettävä välillä 14 -24 astetta. Myös perinteisessä teroittimessa on kaksivaiheinen teroitus: karkea ja hieno. Veitsenteroittimessa on myös oma kolonsa saksien teroittamiseen.
Käytit sitten mitä teroitusvälinettä tahansa, muista aina teroituksen jälkeen puhdistaa ja kuivata veitsi huolella.
Psst! Fun fact. Kukapa meistä ei olisi joskus leikannut veitsellä haavaa sormeen? Terävällä veitsellä saat aikaiseksi siistimmän haavan joka paranee nopeammin jättämättä arpia sormeesi.